torsdag 18 oktober 2012

Det här med högläsning för barn, det kan ta knäcken på vem som helst tror jag...

Jag läser för Sebastian de kvällar jag orkar, och både han och jag verkligen älskar det. Men. Och det är ett stort MEN. Jag kan bli vansinnig, okej - ordentligt irriterad, på situationen när min son gång på gång vill byta saga. Eller ska leka med annat. Bläddra fram och tillbaka i boken så jag inte kan se texten. Hålla handen framför texten (han har stenkoll att det är från texten jag läser och inte från bilderna). Och. Så. Vidare.

Kul. Verkligen kul. Suck!

Det är därför jag säger att jag läser när jag orkar. Jag tycker inte att det är så kul att vi blir osams det sista vi blir på kvällen. Oavsett om det gäller tandborstning eller högläsning eller något helt annat.

Men jag vill ju läsa! Min dröm är att jag kan läsa sagor för båda barnen varje kväll, bok efter bok. Jag älskar böcker, och det vill jag tvinga på dem också! Det finns så mycket att lära från böcker. Så många upplevelser, magiska världar och känslor att utforska.

Och jo, jag anar ju att det inte bara är Sebastian som gör så här när det ska läsas högt. Och jag vet att han inte gör de här sakerna för att han inte vill att jag ska läsa, han är bara rastlös. Men det fungerar liksom inte att han ska leka samtidigt som jag läser. Jag kan inte koncentrera mig då. Och han väcker sin lillebror.

Hur gör ni? Läser ni böcker, sjunger sånger, ligger och myser eller vad gör ni om kvällarna när det är dags att söva de små?

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Minnas och min sövningsrutin. Minna sitter i mitt knä och vi läser två böcker oftast kråke dom som är för yngre barn. Sen lägger hon sig i sängen och jag sitter bredvid och klappar henne på mage eller rygg beroende på hur hon ligger ;-). Kan ta allt från 2 minuter till 1 1/2 timme att söva. Ibland så har hon fantastiskt mycket att prata om just vid läggdags

Caranlachiel sa...

Vi har alltid läst böcker under dagen - inte som en del av läggningen. Och Erik är väldigt bra på att lyssna på högläsning, är inte det minsta otålig. Ett tips kan ju vara att ha en skiva med sagor i bilen, för att liksom öva upp det här med att bara lyssna?

Alexander sa...

Jag e rätt grym på bajskorv-boken, fråga Sebastian själv om du vill :)

nenna sa...

Ulrika Det låter mysigt och oj vad starkt att orka 1,5 timme!! Sånt tålamod har jag inte längre!

Alexander Han är rätt så duktig själv också, det är väl du som lärt honome!? Haha!! Den, Toy Story och Alfons Åberg är favoriterna.

Caranlachiel Bra tips där! Om att lyssna på böcker i bilen, bra träning. Men jag kan inte läsa böcker för honom under dagarna. han är lika rastlös då. Många myror
i brallen den pojken...